Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

The Greek Run ή κάποιος πρέπει να τους εξηγήσει τι ακριβώς συμβαίνει εδώ


Αντιγράφω το δημοσίευμα του zougla.gr:
''Μετά το Grexit το Greek run. Ο Economist δείχνει σε πρωτοσέλιδό του, έναν Έλληνα δρομέα να τρέχει με την ολυμπιακή φλόγα καίγοντας ένα χαρτονόμισμα των είκοσι ευρώ.
Εμπνευσμένο από την αφή της Ολυμπιακής φλόγας και έναν δρομέα με τα χρώματα της ελληνικής σημαίας να τρέχει με τη δάδα καίγοντας στην πορεία ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ, προβλέπει το ζοφερό μέλλον της Ελλάδας εκτός του ευρώ αλλά και της Ευρωζώνης λόγω της Ελληνικής κρίσης.
'Δεν είναι καλή ιδέα για την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, αλλά ήρθε η ώρα να ετοιμαστεί για την αποχώρησή της», γράφει χαρακτηριστικά το κείμενο.
«Αν οι έλληνες ψηφοφόροι ωστόσο δικαιούνται μεγαλύτερης ειλικρίνειας για την 'grexit' το ίδιο και οι υπόλοιποι της ευρωζώνης'. Τι θα πει αυτό; 'Μπορεί η Ελλάδα να είναι μία μικρή οικονομία, αλλά μια ελληνική έξοδος από το ευρώ, υπό συνθήκες δραματικά ασφυκτικές, δεν θα είναι μικρό γεγονός'. 'Μία έξοδος θα κοστίσει στις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις εταιρείες και τους φορολογούμενους πολλά λεφτά. Κι αυτό χωρίς να υπολογίζεται ο κίνδυνος μιας γενικότερης εξάπλωσης στις ασθενείς ευρωπαϊκές οικονομίες' τονίζει.
'Οι επόμενες εκλογές αποτελούν ουσιαστικά ένα δημοψήφισμα για το αν η χώρα θα μείνει στο ευρώ ή όχι', αναφέρει το κείμενο για να συνεχίσει δίνοντας την ελπίδα ότι δεν έχουν τελειώσει όλα καθώς μια νέα ελληνική κυβέρνηση επιμείνει στην σωτηρία της χώρας μπορεί να βοηθηθεί από την υπόλοιπη Ευρώπη. Την ίδια ώρα, με την υπόσχεση ενός κοινού τραπεζικού συστήματος και κάποιας μορφής ευρωομολόγων, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο το ευρώ να μπορεί να επιβιώσει κι οι κίνδυνοι της μόλυνσης να απομακρυνθούν, μάλιστα 'αν η Ελλάδα ήταν ένα απομονωμένο πρόβλημα, θα ήταν ευκολότερη η θεραπεία της ώστε να επιστρέψει υγιής'.
'Ο κύριος Τσίπρας και οι συνάδελφοί του τροφοδοτούν την ελπίδα ότι η Ελλάδα με κάποιο τρόπο μπορεί να αποφύγει τη λιτότητα και παρόλα αυτά να παραμείνει στο ευρώ. Οι Ελληνες δε μπορούν να την αποφύγουν, είτε παραμείνουν στο ευρώ είτε όχι'. Αλλωστε όπως εξηγεί 'πειθαρχεία και μεταρρύθμιση δεν είναι γνωστοί όροι στην ελληνική πολιτική'.
Κρούει λοιπόν τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας ότι 'οι σειρήνες του λαϊκισμού μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτες'. Επιβάλλεται επομένως άμεση δράση και όπως προτρέπει 'για να αποτρέψει τη μεγάλη φυγή η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ετοιμαστεί να τροφοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με ρευστότητα, εάν η Ελλάδα φύγει' και δεύτερον να αποφευχθεί το πιθανό ντόμινο μετά την έξοδο της Ελλάδας που μπορεί να επηρεάσει άλλες χώρες όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία''.

Εγώ, ένα μόνο σχόλιο έχω να κάνω στα παραπάνω - πολλά εκ των οποίων είναι σωστά. Κι αφορά τη φράση που αναφέρει ότι οι Έλληνες ''δεν μπορούν ν' αποφύγουν τη λιτότητα είτε παραμείνουν στο Euro είτε όχι''. Κάποιος επιτέλους Έλληνας πολιτικός θα πρέπει να δώσει στο εξωτερικό το μήνυμα ότι οι Έλληνες δεν θέλουν να αποφύγουν τη λιτότητα γιατί τη βιώνουν στον απόλυτο βαθμό τρία χρόνια τώρα. Το μόνο που θέλουν είναι να δοθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ μια λύση. Μια λύση που θα δίνει προοπτική και ελπίδα ότι μετά από τις θυσίες θα έρθει η ανάκαμψη. Ότι η δυστυχία τριών ετών και αρκετών ακόμη που θα ακολουθήσουν θα οδηγήσει στην πολυπόθητη αλλαγή πορείας. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο, δυστυχώς, κανένας εγχώριος ή ξένος πολιτικός ταγός δεν έχει καταφέρει ακόμη να μας πείσει.
Ο Έλληνας λοιπόν, φίλοι Ευρωπαίοι, δεν εξεγείρεται για να αποτρέψει τη λιτότητα - ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΕΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου