Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Δήλωναν ως βοσκότοπο το Φαράγγι της Σαμαριάς


''Μία από τις μεγαλύτερες απάτες σε βάρος του Δημοσίου βρίσκεται στο στάδιο της διερεύνησης και της απόδοσης ποινικών ευθυνών. Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι στα Χανιά, προκειμένου να δικαιολογήσουν τον αριθμό των αιγοπροβάτων που δήλωναν για την εξισωτική αποζημίωση, έφτασαν στο σημείο να δηλώσουν ως βοσκότοπους τεράστιες εκτάσεις που ανήκουν στον Εθνικό Δρυμό Λευκών Ορέων, όπου βρίσκεται το φαράγγι της Σαμαριάς.
Μάλιστα υπήρχαν και άτομα που εμφανίζονταν ως ιδιοκτήτες και ενοικίαζαν τις εκτάσεις στους κτηνοτρόφους. Οπως είπε χθες ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος «μετά από ανώνυμα τηλεφωνήματα που δέχθηκε η Διεύθυνση Δασών Χανίων πέρυσι τον Αύγουστο, άρχισε μια αλληλογραφία με τις υπηρεσίες του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ). Οπως διαπιστώθηκε, σε μια έκταση περίπου 25.000 στρεμμάτων από τα 50.000 που είναι η συνολική έκταση του Εθνικού Δρυμού, υπό μορφή ενοικίασης από ιδιώτες είχαν κατατεθεί στις υπηρεσίες ψεύτικα έγγραφα και πολλοί κτηνοτρόφοι πήραν επιδοτήσεις καθώς είχαν δηλώσει τις εκτάσεις αυτές ως κτηνοτροφικές. Εμείς δώσαμε τον φάκελο στον ΟΠΕΚΕΠΕ και στην Εισαγγελία Χανίων». Ο κ. Καρούντζος αποκάλυψε ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκονται περίπου 300 άνθρωποι ως ενοικιαστές ή ιδιοκτήτες, ενώ -όπως είπε- η έρευνα αφορά από το 2009 και μετά. «Δεν γνωρίζουμε τι γινόταν πριν και ποιο είναι το ύψος των παράνομων χρηματοδοτήσεων, κάτι που θα ερευνήσουν ο ΟΠΕΚΕΠΕ και η Δικαιοσύνη» είπε.
Ομως εντύπωση προκάλεσε και η αποκάλυψη για μια έκταση 15.000 στρεμμάτων στο Ρέθυμνο, που ενώ ήταν δασική δηλώθηκε ως αγροτική από περίπου 250 ιδιώτες. Οπως δήλωσε ο κ. Καρούντζος, η υπόθεση αφορά δασικές εκτάσεις οι οποίες δηλώθηκαν ως αγροί και στη συνέχεια οι «ιδιοκτήτες» τις ενέταξαν σε πρόγραμμα αναδάσωσης εισπράττοντας επιδοτήσεις. Οπως είπε ο κ. Καρούντζος, η υπόθεση αυτή «αφορά εκτάσεις αναδασωτέες, που σημαίνει ότι δεν θα έπρεπε να είναι δάση, αλλά αγροί οι οποίοι μπαίνουν σε πρόγραμμα αναδάσωσης, κάτι που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Και τις δύο περιπτώσεις εξαπάτησης του Δημοσίου ερευνούν οι εισαγγελικές αρχές και οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης''.

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100020_16/05/2012_482378

ΥΓ.: Για την κατάντια της χώρας φταίνε σαφώς οι πολιτικοί - φταίμε όμως κι εμείς... Γιατί τέτοια περιστατικά δεν είναι ούτε σπάνια, ούτε μεμονωμένα. Και δυστυχώς αυτά βλέπουν οι ξένοι και τρελαίνονται... Γιατί τις 3 τελευταίες δεκαετίες δόθηκαν τεράστια ποσά από την Ευρώπη στην Ελλάδα για αναπτυξιακά έργα - χρήματα που κατέληξαν τελικά στις τσέπες κάποιων με απάτες όπως οι προαναφερόμενες.
Αυτή η κρίση λοιπόν πέρα από τον πόνο που έχει προκαλέσει και προκαλεί προσφέρει και μια σπουδαία ευκαιρία. Ν' αλλάξουμε νοοτροπία. Αν τα καταφέρουμε θα είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσαμε να κάνουμε στις επερχόμενες γενιές Ελλήνων, στα παιδιά και τα εγγόνια μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου