Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

Αποκαλυπτικές επισημάνσεις για την κρίση από έναν επιτυχημένο Έλληνα επιχειρηματία - η άλλη όψη του νομίσματος

Αναδημοσιεύω ένα απόσπασμα της συνέντευξης ενός από τους πλέον επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, του Προέδρου της ΜΕΤΚΑ Ευάγγελου Μυτιληναίου στο 'Βήμα'. Το απόσπασμα είναι πλήρως αποκαλυπτικό για τις τραγικές επιλογές της Ελληνικής Κυβέρνησης - επιλογές που πετυχαίνουν το ακατόρθωτο: να συρρικνώνεται δραματικά το εισόδημα των εργαζομένων αλλά και να μην παίρνουν παράλληλα οικονομική ανάσα οι επιχειρήσεις ώστε να μπορούν να τους παράσχουν έστω κι αυτό το πενιχρό εισόδημα.
Απολαύστε ένα χαρακτηριστικό κομμάτι από το δημοσίευμα του Βήματος:

« 'Μας είπαν να κάνουμε εσωτερική υποτίμηση και να ρίξουμε τους μισθούς των εργαζομένων για να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές στα προϊόντα μας. Αυτό έγινε, αλλά παράλληλα έβαλαν φόρους στη διαδικασία παραγωγής (δεκαπλάσιος φόρος στο φυσικό αέριο σε σχέση με την Ευρώπη κτλ.). Το αποτέλεσμα είναι να φτωχύνουν οι εργαζόμενοι, η ανεργία να μεγαλώσει και παράλληλα τα κόστη λειτουργίας των επιχειρήσεων να ξεπερνούν τα οφέλη από τις μειώσεις των μισθών και τα προϊόντα μας να παραμένουν ακριβά'.
Ο επικεφαλής του ομίλου υποστήριξε πως το τέλος ακινήτων συνέβαλε στην έλλειψη ρευστότητας της ΔΕΗ (χαμηλή εισπραξιμότητα λογαριασμών) και δημιούργησε ένα ντόμινο στον κλάδο της ενέργειας που αγγίζει ΔΕΣΜΗΕ, παραγωγούς και φθάνει μέχρι και τη ΔΕΠΑ. Οπως έγινε γνωστό, οι μονάδες του ομίλου έχουν απαιτήσεις περίπου 100 εκατ. από πωλήσεις ενέργειας. Επίσης, η ΔΕΗ χρωστά 44 εκατ. ευρώ στη ΜΕΤΚΑ για τιμολογημένα έργα και το κράτος χρωστά στον όμιλο 55 εκατ. ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου