Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Tips για καλύτερη και φθηνότερη θέρμανση

Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος - ίσως ένας από τους δυσκολότερους μεταπολεμικά σε οικονομικό επίπεδο. Κι ένα από τα πλέον φλέγοντα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας για το ελληνικό νοικοκυριό είναι αυτό της θέρμανσης - δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου φαίνεται ότι θα είναι σημαντικά υψηλότερη από πέρυσι (έτσι γινόταν και γίνεται πάντα στην Ελλάδα - οι μισθοί πέφτουν αλλά οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης αυξάνονται ...).
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή λοιπόν δίνει στα νοικοκυριά έξι συμβουλές προκειμένου να αποφύγουν τις "παγίδες" που στήνουν ορισμένοι επιτήδειοι κατά την παράδοση του πετρελαίου - πιο συγκεκριμένα:
1. Να συγκρίνουν, μετά από έρευνα, τις τιμές.
2. Να προσέχουν το χρώμα του πετρελαίου να είναι ζωηρό κόκκινο και όχι θολό.
3. Να καταγράφουν οι ίδιοι την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή, πάντοτε παρουσία του βυτιοφορέα.
4. Να μην εμπιστεύονται τον μετρητή του βυτιοφόρου, αλλά να χρησιμοποιούν το δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο.
Δηλαδή να γνωρίζουν πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να γνωρίζουν τις διαστάσεις της δεξαμενής τους. Π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 1,5 μέτρο, πλάτος ένα μέτρο και ύψος ένα μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 1,5 κυβικό μέτρο (1,5x1x1=1,5) ή 1.500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 15 λίτρα (1500:100=15).
5. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν πρώτα παρέλθει 5-6 λεπτά.
6. Να πληρώνουν εφόσον αναγράφεται στην απόδειξη παραλαβής-πληρωμής το ύψος που μετρήθηκε πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα.
(Πηγή: http://www.e-go.gr/news/article.asp?catid=17826&subid=2&pubid=128819526&tag=20684)

Φυσικά όλα τα παραπάνω δεν είναι πάντα εύκολα στην πράξη αλλά σε κάθε περίπτωση ας είμαστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται - και κυρίως ας το γνωρίζουν αυτό οι διάφοροι επιτήδειοι. Ίσως έτσι περιοριστούν σε κάποιο βαθμό τα φαινόμενα αισχροκέρδειας κάποιων στην πλάτη του καταναλωτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου