Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μια άλλη στάση πληρωμών - αυτή που δεν υπολογίζει κανείς κι όμως είναι προ των πυλών ...


Λίγες εβδομάδες πριν την 17η Ιουνίου την οποία άλλοι περιμένουν ως λύτρωση (επικράτηση των 'μνημονιακών' δυνάμεων = επαναδιαπραγμάτευση,  επικράτηση των 'αντιμνημονιακών' δυνάμεων = ελπίδα για αλλαγή πορείας) κι άλλη ως την αφετηρία της οριστικής κατάρρευσης της χώρας κι όμως κανείς δεν φαίνεται να καταλαβαίνει ότι η στάση πληρωμών θα έρθει όποιο κι εάν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών. Μόνο που θα είναι μια διαφορετική στάση πληρωμών, μία εσωτερική στάση πληρωμών και μάλιστα όχι από την κυβέρνηση προς τους πολίτες αλλά από τους πολίτες προς την εξουσία. Και μάλιστα μια στάση πληρωμών που είναι περίπου βέβαιη.
Τι εννοώ: έως τις 15 Ιουνίου πρέπει ως γνωστόν να έχουν υποβληθεί οι φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2011. Αλήθεια έχει συνειδητοποιήσει όμως κανείς για τι φορολόγηση μιλάμε φέτος και με ποιους άλλους φόρους θα συνοδεύεται;

Μια απλή καταγραφή λοιπόν:

- Ο φετινός φόρος εισοδήματος θα είναι πολύ υψηλότερος από τον περυσινό παρά το γεγονός ότι οι μισθοί πέρυσι μειώθηκαν σημαντικά καθώς το αφορολόγητο από τις € 12.000 έχει πάει στα € 5.000, οι φοροαπαλλαγές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί ενώ τα νέα τεκμήρια διαβίωσης οδηγούν ανθρώπους με ετήσιο εισόδημα, επί παραδείγματι, € 7.000 - € 8.000 να πρέπει σε κάποιες περιπτώσεις να καταβάλουν φόρους που ξεπερνούν τα € 1.000 ...

- Στο εκκαθαριστικό θα συμπεριληφθεί μαζί με το φόρο εισοδήματος και η (έκτακτη...) εισφορά αλληλεγγύης που εισήχθη πέρυσι για πρώτη φορά. Φέτος η έκτακτη εισφορά θα είναι διπλή: μία για τα εισοδήματα του 2012 -η οποία παρακρατείται σε μηνιαία βάση από τον μισθό από τις αρχές του έτους- και μία για τα εισοδήματα του 2011, η οποία θα έρθει με το εκκαθαριστικό της φορολογικής δήλωσης....

- Ενιαίο τέλος ακινήτων (ΕΤΑΚ) 2009, 2010 και 2011: Περισσότεροι από 270.000 φορολογούμενοι θα παραλάβουν σε λίγες ημέρες (πριν τις εκλογές...) τα «ξεχασμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα για την καταβολή του ΕΤΑΚ 2009, με τον συνολικό φόρο να ανέρχεται στα 100 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, λίγο μετά θα σταλούν και τα εκκαθαριστικά για ΕΤΑΚ 2010 και 2011 - ήτοι, ΕΤΑΚ 3 ετών μέσα στο ίδιο έτος και μάλιστα εντός λίγων μηνών!

- Φόρος ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ) 2010 και 2011: Περισσότεροι από 100.000 φορολογούμενοι, οι οποίοι κατείχαν την 1η Ιανουαρίου 2010 ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ, θα λάβουν τον λογαριασμό του φόρου ακίνητης περιουσίας του έτους 2010. Παράλληλα περισσότεροι από 600.000 φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα αξίας άνω των 200.000 ευρώ θα παραλάβουν και άλλα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΦΑΠ του 2011.

- Τέλος επιτηδεύματος: Περίπου ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις θα πληρώσουν εφέτος 500 ευρώ, από 300 πέρυσι. Το τέλος θα έρθει με το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, προς τα τέλη του έτους, καθώς αναμένεται φέτος να σταματήσουν αρκετοί την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και θα πρέπει να ελεγχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ώστε να μην πληρώσουν οι άνθρωποι αυτοί.

- Ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012 (μέσω λογαριασμών ΔΕΗ): Ήταν προγραμματισμένο να ενσωματωθεί και φέτος στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και η εξόφλησή του να γίνει σε πέντε διμηνιαίες δόσεις. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν θα επικρατήσει τελικά το μοντέλο των 5 δόσεων ή θα γίνει κάποια άλλη διευθέτηση ωστόσο θα πρέπει να εισπραχθεί εντός του 2012. Το πιο πιθανό δε είναι να ξεκινήσει να εισπράττεται με τους επόμενους λογαριασμού της ΔΕΗ.

Πραγματικά, υπάρχει Έλληνας πολιτικός που πιστεύει στ' αλήθεια ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμών απέναντι σε αυτό τον παραλογισμό της κεντρικής εξουσίας; Και η στάση πληρωμών δεν θα είναι απαραίτητα κάποια εκδήλωση 'εξέγερσης' εκ μέρους του κόσμου αλλά απλή-ξεκάθαρη αδυναμία ανταπόκρισης στις απίστευτες-πέραν πάσης λογικής, φοροδοτικές απαιτήσεις της κεντρικής εξουσίας από ένα εξαθλιωμένο πια κόσμο.
Αλήθεια, οι υποψήφιοι να 'επαναδιαπραγματευτούν' ή να 'καταργήσουν' το Μνημόνιο έχουν καθόλου σκεφτεί πως θα χειριστούν τη συγκεκριμένη κατάσταση την οποία αναπόφευκτα θα έχουν να αντιμετωπίσουν σε ένα μήνα περίπου; Πολύ αμφιβάλλω ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου