Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Μπορεί ο Αλ. Τσίπρας ν' αναδειχτεί ο ''Ανδρέας'' του 2012;


Παραθέτω το σημερινό άρθρο του πάντα έγκριτου ''Dr Money'' από το Euro2day.gr για το ρόλο του Αλ. Τσίπρα στο υπό διαμόρφωση νέο πολιτικό σκηνικό ή για την ακρίβεια το κενό που φαίνεται ότι έρχεται να καλύψει. Στο μόνο σημείο του κειμένου που θα ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός είναι σε κάποια νούμερα δημοσκοπήσεων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας - μόλις 4 ημέρες μετά τις εκλογές. Και θα θυμίσω ότι λίγο καιρό πριν τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τη Δημ. Αριστερά να έχει ποσοστά άνω του 15% για να 'ξεφουσκώσουν' αυτά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Το άρθρο του Dr. Money :

''Η άνοδος του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στη ρητορική δεινότητα και στην ικανότητα του ιδρυτή του Ανδρέα να εκφράσει το αίτημα της εποχής για αλλαγή. Όμως, το ΠΑΣΟΚ δεν θα γινόταν το κυρίαρχο κόμμα εξουσίας στην Ελλάδα αν η χώρα δεν είχε την δυνατότητα να δανείζεται όσα χρειαζόταν για να χρηματοδοτεί τις αυξημένες καταναλωτικές, κυρίως, δαπάνες του κράτους και παράλληλα να εισρέουν κοινοτικά κονδύλια από την τότε ΕΟΚ.
Το γεγονός ότι το σύνθημα «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο» αποδείχθηκε απλώς αυτό που ήταν, δηλαδή ένα προεκλογικό σύνθημα. Στην ουσία ξεχάστηκε από τους περισσότερους μετά την ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ εκτός από κάποιους ιδεολόγους του Κινήματος που το εγκατέλειψαν και την ΝΔ που αναφερόταν στην αντίφαση λόγων και έργων χωρίς όμως να πείθει την μεγάλη μάζα του κόσμου που εκτιμούσε περισσότερο τις παροχές και την πολιτική αλλαγή.
Όμως, ο Ανδρέας δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει την επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική πολιτική αν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν κυμαινόταν κοντά στο 30% του ΑΕΠ όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας τον Οκτώβριο του 1981.

Μερικοί υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας , πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι κατά κάποιο τρόπο ή τουλάχιστον μπορεί να θεωρηθεί κατά κάποιο τρόπο ο αντίστοιχος Ανδρέας της εποχής μας.
Είναι νέος πολιτικός με φωτογένεια, ξέρει να βγάζει λόγους και εμφανίζεται αντίθετος στη πολιτική του Μνημονίου και την λιτότητα που μεγάλη μερίδα του κόσμου, ιδίως της κεντροαριστεράς, θεωρεί καταστροφική. Από την άλλη πλευρά, ο κ. Τσίπρας τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στο ευρώ που επιθυμεί το 70%-80% του πληθυσμού. Όντως ο μεγάλος νικητής των εκλογών της 6ης Μαΐου έχει την δυναμική με το μέρος του όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.
Είτε οι «εσωτερικές» δημοσκοπήσεις των δυο πρώην κομμάτων εξουσίας, είτε της εταιρίας Marc για λογαριασμό του καναλιού Alpha. Σύμφωνα με πηγές του Dow Jones από την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα στη πρόθεση ψήφου με 25% περίπου με την ΝΔ να ακολουθεί με το ίδιο περίπου ποσοστό που πήρε στις εκλογές.
Σύμφωνα με την εταιρεία Marc, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτο κόμμα με ποσοστό μεγαλύτερο του 27% και την ΝΔ δεύτερη με 20% περίπου.
Με δεδομένη την απογοήτευση του κόσμου από τα δυο μεγάλα κόμματα που κυριάρχησαν τις προηγούμενες δεκαετίες, το τάιμινγκ δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερο για ένα φέρελπι, νέο πολιτικό. Ο κ.Τσίπρας αντιλαμβάνεται το κενό και προφανώς θα ήθελε να είναι εκείνος που θα το καλύψει στο υπο διαμόρφωση πολιτικό σκηνικό.
Υπο αυτές τις συνθήκες, η συμμετοχή του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ σε μια οικουμενική κυβέρνηση με τα άλλα κόμματα δεν έχει νόημα αφού θα συν-εισπράξει την οργή του κόσμου για την ακολουθούμενη πολιτική.
Επομένως, η λογική υπαγορεύει ότι δεν θα συμμετάσχει σε οικουμενική κυβέρνηση καθότι το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με το κόστος της έωλης κατηγορίας ότι προκάλεσε νέες εκλογές. Όμως, ο κ. Δραγασάκης η οποιοσδήποτε άλλος συμβουλεύει τον κ. Τσίπρα σε θέματα οικονομίας δεν μπορεί να μην του έχει επίσης επισημάνει ότι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η μονομερής καταγγελία του Μνημονίου συνοδευόμενη από μορατόριουμ πληρωμών για το χρέος δεν μπορεί να συνυπάρξουν. Πίσω από τις λέξεις της χθεσινής επιστολής προς τους κ.κ. Μπαρόζο, Βαν Ρομπάι και Σουλτς φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας δείχνει να το αντιλαμβάνεται αφού δεν κάνει καμία νύξη για μορατόριουμ, μονομερή καταγγελία του Μνημονίου ΙΙ κ.τ.λ.
Αν λοιπόν ο αείμνηστος Ανδρέας δείχνει τον δρόμο τότε ο κ. Τσίπρας θα φροντίσει να διατηρήσει την ίδια αντιμνημονική ρητορική προεκλογικά αλλά να προσαρμοσθεί στην πραγματικότητα μετεκλογικά. Υπο αυτή την έννοια, ο Αλέξης του σήμερα μπορεί να αποδεχθεί κάτι σαν τον Ανδρέα της δεκαετίας του 1980 με τα αντίπαλα κόμματα να προσπαθούν αλλά να μην μπορούν να εντοπίσουν την αχίλλειο φτέρνα του''.

Πηγή: http://www.euro2day.gr/specials/dr_money/131/articles/698488/Article.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου