Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Η «Οδύσσεια» του ανταποκριτή του BBC στην Αθήνα - μια δυσάρεστη περιπέτεια χωρίς τέλος

Της Λίνας Γιανναρου από την 'Καθημερινή'
Έμπειρος δημοσιογράφος, ανταποκριτής τα τελευταία οκτώ χρόνια του BBC στην Αθήνα, ο Μάλκολμ Μπράμπαντ διασταύρωνε πάντα τις πληροφορίες του, συγκεντρώνοντας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία πριν «κλείσει» το ρεπορτάζ. Με κάποια θέματα όμως θα δυσκολευόταν ακόμα και αυτός. Τα μόνα δεδομένα στην ασύλληπτη περιπέτεια στην οποία από την άνοιξη είναι πρωταγωνιστής είναι δύο: ότι από τη μια μέρα στην άλλη -κυριολεκτικά- ασθένησε σοβαρά, αρχικά με υψηλό πυρετό και κατόπιν με έντονα ψυχωτικά επεισόδια, με αποτέλεσμα τη νοσηλεία του μέχρι σήμερα σε ψυχιατρικά νοσοκομεία, και ότι όλα άρχισαν ακριβώς μετά τον εμβολιασμό του με εμβόλιο κατά του κίτρινου πυρετού. «Δεν ξέρουμε πότε και εάν θα συνέλθει ποτέ» λέει στην «Κ» η σύζυγός του, δημοσιογράφος και συγγραφέας Τρίνι Βίλεμαν, η οποία έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου η φαρμακοβιομηχανία να αποκαλύψει τα στοιχεία της σχετικής εσωτερικής έρευνας που έχει διενεργήσει.
Τον περασμένο Απρίλιο ο 55χρονος Μπράμπαντ προετοιμαζόταν για μια δημοσιογραφική αποστολή στην Ακτή του Ελεφαντοστού, προκειμένου να καλύψει τον εμφύλιο πόλεμο. Οπως και για πολλές άλλες χώρες της Αφρικής, το εμβόλιο του κίτρινου πυρετού είναι απαραίτητο για τη χορήγηση βίζας. Παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου μεταβαίνει στο Κέντρο Εμβολιασμού της Ανατολικής Αττικής, όπου εμβολιάζεται με το Stamaril της γαλλικής Sanofi Pasteur (εισάγεται από τη ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε.). Οπως συνηθίζεται μετά από τέτοιου είδους εμβόλια, ο Μπράμπαντ σήκωσε αμέσως πολύ υψηλό πυρετό. «Ομως ενώ οι γιατροί μάς είχαν πει ότι το πολύ να διαρκέσει 5 - 8 μέρες, δεν έδειχνε σημάδια ότι βελτιώνεται» λέει στην «Κ» η επί 22 χρόνια συνεργάτις του Μάλκολμ Μπράμπαντ κ. Ντι Μέρφι. «Οταν την Κυριακή του Πάσχα, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, οι γιατροί κατάφεραν τελικά να ρίξουν τον πυρετό, ξεκίνησαν τα ψυχωτικά επεισόδια». Μεταξύ άλλων, ο δημοσιογράφος υπέφερε από παραισθήσεις, ισχυριζόμενος ότι είναι ο Ιησούς Χριστός. «Ηταν απίστευτο να παρατηρείς ένα τόσο δημιουργικό μυαλό να διαλύεται μπροστά σου».
Με απόφαση της οικογένειας, ο Μπράμπαντ εισήχθη σε κλινική, όπου νοσηλεύτηκε. Εξήλθε τον Μάιο με τη διάγνωση να λέει «σύντομο ψυχωτικό επεισόδιο». Ολα έδειχναν ότι η εξέλιξη θα είναι καλή. Επέστρεψε μάλιστα στη δουλειά του καλύπτοντας και τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα. Γρήγορα ωστόσο υποτροπίασε, εκδηλώνοντας νέα επεισόδια. Εκτοτε δεν έχει επανέλθει. Νοσηλεύτηκε για ένα διάστημα στην Αγγλία, έπειτα επέστρεψε στην Ελλάδα για να μεταβεί στη συνέχεια στην Κοπεγχάγη, από όπου κατάγεται η σύζυγός του και όπου νοσηλεύεται μέχρι σήμερα.
Από την πρώτη στιγμή η κ. Βίλεμαν επικοινώνησε με την ελληνική εισαγωγική εταιρεία, αλλά «με αγνόησαν». Η Sanofi Pasteur, αντίθετα, υπήρξε αρκετά «συμπονετική». «Στα λόγια», διευκρινίζει η ίδια. «Από δράσεις, τίποτα. Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η εταιρεία έχει έρθει σε επαφή με τις ελληνικές υγειονομικές αρχές, ενώ αρνείται να με ενημερώσει για την έρευνα που υποτίθεται ότι έχει διεξαχθεί για το θέμα». Συγκεκριμένα, η εταιρεία περιορίζεται στην ανακοίνωση ότι «δεν έχουν βρεθεί αποδείξεις για συσχέτιση του εμβολίου Stamaril με τα αναφερόμενα περιστατικά», χωρίς να αποκαλύπτει περισσότερα στοιχεία. Σύμφωνα με την κ. Βίλεμαν, η συγκεκριμένη παρτίδα (περίπου 120.000 εμβόλια από τα περίπου 300 εκατομμύρια που έχουν διανεμηθεί τα τελευταία 25 χρόνια σε όλο τον κόσμο) έχουν διανεμηθεί εκτός από την Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία, ενώ «παραδέχθηκαν ότι έχουν καταγραφεί και άλλα παρόμοια κρούσματα».
«Βγήκε άρρωστος»Ο αγώνας της οικογένειας είναι μοναχικός. Μολονότι πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας, από τις αρμόδιες αρχές μόνο η Δανία έχει κινητοποιηθεί. «Κανείς από την Ελλάδα, όπου και έγινε ο εμβολιασμός, δεν έχει επικοινωνήσει μαζί μου. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα ασθενήσει;». Σημειώνεται ότι ούτε ο Μάλκολμ Μπράμπαντ ούτε κάποιος συγγενής του έχει ιστορικό ψυχικής νόσου. «Είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος και ένα κοφτερό μυαλό, βραβευμένος για τη δουλειά του και εξαιρετικός πατέρας», συμπληρώνει η κ. Μέρφι. «Αυτό που ξέρω είναι ότι μπήκε καλά και βγήκε άρρωστος».
Εδώ και μία εβδομάδα, η οικογένεια του δημοσιογράφου συγκεντρώνει υπογραφές προκειμένου να ασκηθεί πίεση προς τη γαλλική φαρμακοβιομηχανία να αποκαλύψει όλα τα στοιχεία γύρω από το θέμα (www.change. org/petitions/sanofi-pasteur-truth-now). Μολονότι η καριέρα του Μπράμπαντ έχει ήδη πληγεί σε μεγάλο βαθμό (δεν έχει εργαστεί για το BBC από πριν το καλοκαίρι, ενώ έχει ήδη εγκατασταθεί στην Αθήνα νέος ανταποκριτής, το αίτημα δεν είναι η αποζημίωση. «Είναι να δικαιωθεί ο άντρας μου και να εξασφαλιστεί ότι κανείς άλλος δεν θα πάθει το ίδιο» καταλήγει η κ. Βίλεμαν.

(Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_07/12/2011_465220 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου