Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η περίφημη ''φοροκάρτα'' ή ''Κάρτα Αποδείξεων'' - τι ισχύει









Η φοροκάρτα μπαίνει επίσημα στη ζωή μας από τις 3 Οκτώβρη.
Καταρχήν (για φέτος) σε προαιρετικό στάδιο - δηλ. θα λειτουργεί συμπληρωματικά. 
Ο στόχος είναι προφανώς να απαλλάξει τους πολίτες από το άγχος να συγκεντρώνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό αποδείξεων - αλλά κυρίως να έχει το κράτος άμεσο έλεγχο των συναλλαγών και άρα να περιοριστεί η απώλεια εσόδων. Καταρχήν φαίνεται θετικό, αλλά θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτική γιατί πολλά ξεκίνησαν ως θετικά μέτρα και στην πορεία άλλα αποκαλύφθηκαν...

Η φοροκάρτα θα είναι σαν μια πιστωτική κάρτα με λευκό φόντο χωρίς να αναγράφονται τα προσωπικά στοιχεία του κατόχου. Θα φέρει τον τίτλο «Κάρτα Αποδείξεων» και το σλόγκαν «Δίνω την κάρτα, συλλέγω έξοδα» στην μπροστινή όψη της μαζί με ένα 10ψήφιο κωδικό. Ενώ στην πίσω όψη θα υπάρχει μαγνητική ταινία όπως στις πιστωτικές.

Η κάρτα μπορεί να ενεργοποιηθεί από τον κάτοχο με sms στο 54053 της Γενικής γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων είτε μέσω διαδικτύου στο site //link.minfin.gr/karta ώστε να υπάρξει αντιστοίχιση του ΑΦΜ με τον 10ψήφιο κωδικό της κάρτας.

Σε κάθε συναλλαγή που θα έχει ο φορολογούμενος με μετρητά είτε με κάρτα, οι καταστηματάρχες θα περνούν την κάρτα από τα μηχανήματα POS, έτσι ώστε η συναλλαγή να καταγράφεται και να αποστέλλονται στη ΓΓΠΣ ώστε να υπάρχει αντιστοίχιση με τον φορολογούμενο.

Οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να δουν την ακριβή ημερομηνία, το ποσό και τα προϊόντα ή υπηρεσίες που αγοράστηκαν από τον χρήστη της κάρτας.

Η Γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα βλέπει στο τέλος της ημέρας την αναλυτική κατάσταση που θα στέλνει η τράπεζα με το σύνολο των συναλλαγών που έγιναν. Με τη σειρά της θα περνά τα ποσά στον «Λογαριασμό Αφορολογήτου» ενώ θα έχει και εικόνα για το που κυμαίνεται ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Οι κάρτες που μπορεί να βγάλει κάποιος είναι μέχρι τρείς ανά ΑΦΜ σε ένα μήνα, είτε λόγω απώλειας είτε για τα παιδιά της οικογένειας.

Το 25% του εισοδήματος από το πρώτο ευρώ είναι το ποσό που χρειάζεται μέσω των αποδείξεων. Υπάρχει δε ποινή της επιβολής φόρου 10% αν λείπουν αποδείξεις.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το bonus που ίσχυε για την συγκέντρωση περισσότερων αποδείξεων καταργήθηκε γιατί υπήρξε αυξημένη επιστροφή φόρου και δεν είναι εποχές για να δίνουμε χρήματα στους πολίτες, έστω κι αν είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου